PLANINARENJE & PUTOVANJA

Search
Mali Povlen Pobeda

PLANINARENJE & PUTOVANJA

Mali Povlen Pobeda

Povlen

Mali je veći od Velikog, Veliki je najmanji, dok je Srednji, kako mu ime kaže, negde na sredini. Reč je o vrhovima planine Povlen, i rebusu u koji smo upali već na samom početku ovog planinarenja.

Naime, 3 najpoznatija vrha ove planine u zapadnoj Srbiji u blizini Valjeva, imaju iz nekog razloga obrnute nazive: najniži vrh zove se Veliki Povlen i nalazi se na 1271 m nadmorske visine, dok se najviši vrh naziva Mali Povlen i na visini je od 1347 m. Srednji Povlen (1301m) jedini zasluženo nosi svoje ime.

Mali Povlen Pobeda
Mali Povlen (1347) najviši vrh Povlena – foto: Ivan Hrnjiček

Ova zbrka sa imenima zapravo je bila jako zabavna kada smo tokom planinarenja pričali o tome kuda idemo i gde smo napravili koju fotku, a trenutak u kome smo otišli na ovu planinarsku akciju bio je idealan – pao je prvi sneg, ali nije u potpunosti prekrio još uvek živopisne jesenje boje, pa su prizori bili neverovatni.

Pogled sa Velikog Povlena (1271)
Pogled sa Velikog Povlena (1271)
Povlen
Povlen
Povlen
Foto: Ivan Hrnjiček
Povlen

Prepešačili smo oko 13km i savladali visinsku razliku od oko 400m, krenuvši od Debelog brda do Planinarskog doma Povlen, iznad koga se strmim putem dolazi do najnižeg, Velikog Povlena, a dalje se nastavlja ka Srednjem i Malom Povlenu. Veoma zanimljivo mesto na ovoj turi je lokalitet Ploče, sa velikim kamenjem, koje izgleda kao da su pali meteoriti.

PD Povlen
Povlen
Povlen
Povlen
Povlen
Povlen
Povlen, lokalitet Ploče
lokalitet Ploče

Na jugozapadnoj strani Povlena izvire reka Trešnjica, pritoka Drine, čiji je kanjon pod zaštitom kao prirodno dobro od izuzetnog značaja, jer u njemu živi retka vrsta – beloglavi sup. To je inače zaštićena ptica, lešinar, čija se najveća gnezdeća kolonija u Srbiji (i jedna od najvećih na Balkanu) nalazi na Uvcu.

© 2024 - Tamo Vamo - All rights reserved

© 2024 - Tamo Vamo - All rights reserved