PLANINARENJE & PUTOVANJA

Search
nautičko selo Biser

PLANINARENJE & PUTOVANJA

nautičko selo Biser

Nautičko selo Biser, Boljevci

Zove se selo, iako je ustvari praktično u gradu: Nautičko selo “Biser” u Boljevcima nalazi se 29km od Beograda, ali do ovog mesta, koje pripada Opštini Surčin, ide gradski autobus 605 iz Bloka 45, tako da i oni koji nemaju auto mogu lako da dođu do njega. Entuzijastičniji Novobeograđani (ali i oni drugi koji vole da pedalaju) do Boljevaca mogu doći i biciklom, preko Savskog nasipa, pa dalje putićima prema Surčinu.

Nautičko selo „Biser“ je ustvari jedan simpatični kompleks od 16 kućica na Savi, postavljenih u nizu, i idealno je mesto na kome možete iznajmiti splav i tu provesti jedan dan, ali i ceo vikend ili celu nedelju.

nautičko selo Biser Boljevci

Moram ipak priznati da imaju neki, u najmanju ruku, čudan sistem rezervisanja kućica: celodnevnim boravkom smatraju dolazak ujutru, noćenje i odlazak sutradan ujutru – dakle: dan pa noć. Ali ako želite obrnuto – noć pa dan, tj. da dođete uveče i ostanete sutradan ceo dan, to ne računaju kao celodnevni boravak nego bi, ukoliko bi vam uopšte i iznajmili na taj način kućicu vikendom, naplatili gotovo duplo skuplje – kao noć posebno plus dan posebno, iako biste, praktično, isti broj sati proveli u kućici.

S obzirom na to da sam u Boljevcima bila prošlog leta, ne znam da li se nešto u međuvremenu po tom pitanju promenilo, pa je najbolje da ih pozovete telefonom i raspitate se.

nautičko selo Biser Boljevci

Nautičko selo “Biser” inače pripada Javnom preduzeću za sport i rekreaciju Opštine Surčin, i na njihovom sajtu možete pronaći više informacija. Savetujem da zovete oko nedelju dana ili čak i više unapred ukoliko želite da rezervišete vikend boravak. Mi smo sasvim slučajno uboli slobodni splav dva dana unapred, a kada smo došli tamo saznali smo da imaju dosta stalnih gostiju koji često tu provode vikende, i raspored izdavanja je vrlo popunjen tokom letnjih meseci.

Kućica je skromna i minijaturna, ali poseduje taman sve što je potrebno – francuski krevet ili dva keveta plus pomoćni, ukoliko npr. dolazite sa detetom, zatim mali ormar, klimu i kupatilo, što je sasvim dovoljno za jednodnevni ili dvodnevni odmor.

Kupanje u Savi tokom boravka je formalno zabranjeno, mada posetioci ne odolevaju da se osveže u reci, jer, budimo realni – potpuno je besmisleno doći na ovakvo mesto i ne uskočiti u vodu (mada je splav očigledno napravljen za ne-kupanje, tako da će vam trebati malo dovijanja da se posle na njega vratite iz vode). Svakako, kad iznajmite kućicu, na raspolaganju vam je i tuš koji može poslužiti za osveženje ako ne želite da se kupate u Savi.

nautičko selo Biser
nautičko selo Biser

Tendom natkrivena terasa kućice, sa ležaljkama, idealna je za uživanje, sunčanje, pecanje, čitanje knjige, a noć je svežija i jako prijatna, uz neopisivu lepotu buđenja rano ujutru na reci, na vodi koja svetluca i savršeno je mirna. Divota!

nautičko selo Biser
jutro na Savi

Uz noćenje se dobija doručak u restoranu „Savska terasa“ koji se nalazi u sklopu Nautičkog sela, tu možete naravno i da ručate i večerate, a hrana je vrlo ukusna! Preporučujem riblju čorbu koja je izvrsna, kao i prilično dobru, svežu pastrmku, koja je inače moja omiljena riba i vrlo sam stroga u ocenjivanju iste u restoranima. Osoblje celog kompleksa kao i restorana je veoma ljubazno, i generalno usluga zaslužuje svaku pohvalu.

Pretpostavljam da oni koji vole ovakav vid odmora vole i prirodu i sve što se u njoj može sresti, ali ipak da napomenem – ako se plašite insekata ovo nije mesto za vas, jer na zidovima kućice, i sa spoljašnje i sa unutrašnje strane ima puno paukova i to baš velikih, kao i njihovih mreža naravno. Oni vam neće nauditi i uopšte ne treba da ih se plašite, ustvari super je što su tu jer su idealna prirodna zaštita od komaraca na reci.

U blizini je Bojčinska šuma po kojoj možete prošetati, a nedaleko od Nautičkog sela, stazicom kroz šipražje, nalazi se i poznata boljevačka „Tarzan plaža“ čiji naziv, ali i slika, jasno govore o tome kako je dobila ime.

nautičko selo biser Tarzan plaža

Možda ne bi bilo loše da, ukoliko idete u Nautičko selo, ponesete ručni frižider. Meni prošlog puta nije pao na pamet, ali bilo bi idealno da smo ga poneli, kako bi voda ostala hladna a voće sveže ceo dan. U Boljevcima postoji veliki supermarket u kome se možete snabdeti grickalicama, vodom ili voćem, tako da ne morate ništa da donosite sa sobom iz grada.

U ulici desno od ulaza u supermarket obavezno pogledajte prema nebu! Verujem da su porodice roda koje sam prošle godine videla ponovo došle na isto mesto…

nautičko selo Biser rode

Ako ste iz Beograda ili okoline i u potrazi ste za destinacijom za jednodnevni izlet, preporučujem vam i odlazak na jezero Beli kamen o kome sam pisala u prethodnom postu, a ako biste da provedete dan u šetnji i uživanju u istorijskim znamenitostima, onda je izlet u Vinču i Smederevo pun pogodak za vas.

© 2024 - Tamo Vamo - All rights reserved

© 2024 - Tamo Vamo - All rights reserved