PLANINARENJE & PUTOVANJA

Search
Rajac

PLANINARENJE & PUTOVANJA

Rajac

Cveće Rajca

Ako za neko mesto mogu da kažem da je moja druga kuća, to je Planinarski dom čika Duško Jovanović na Rajcu. Od 1999. godine dolazim na ovu planinu, ponekad i 3 puta godišnje, što znači da sam Rajac posetila sigurno 30 puta, ako ne i više.

Najveći deo tog vremena provela sam tako što sam sa mojim Planinarskim društvom Pobeda dolazila na celu jednonedeljnu smenu u domu, pa smo planinarili svaki dan.

Rajac

Rajac ima jako puno planinarskih staza, lepo markiranih, različite kondicione zahtevnosti, i prošlog vikenda bio je (naravno!) prva planinska destinacija koju sam posetila posle dvomesečnog karantina.

Pošto sam već sama sebi smešna sa količinom slika Rajca koje postujem na mrežama – otprilike na svakih par meseci, rešila sam da ova tura fotki bude posvećena cveću, kako bih vam kroz kratku foto-priču dočarala kako Rajac izgleda ovih dana, prekriven bezbrojnim vrstama poljskog cveća, leptirima i insektima. Nadam se da će ova lepota da vas inspiriše da uskoro odete na Rajac na jednodnevni izlet ili vikend.

Novim autoputem Miloš Veliki, na Rajac se iz Beograda stiže za samo 1h 15 min! Pa može li idealnije?!

Rajac
Rajac
Rajac

Rajac je odličan kako za iskusnije planinare tako i za početnike koji čak i ne moraju da budu u nekoj specijalnoj kondiciji – svako će tamo pronaći odgovarajuću stazu za sebe. Idealna je destinacija i za ljude sa decom, jer mogu šetati manje zahtevnim stazama.

Rajac
Rajac
Rajac
Rajac

Ukoliko dolazite prvi put na Rajac, moj predlog je da auto parkirate ispred planinarskog doma, i krenete kružnom stazom do vrha Suvobora i nazad, što je oko 16 km.

Ukoliko kod Dobre vode shvatite da vam neće prijati duža šetnja, možete se i odatle vratiti do Doma. Na ovu šetnju možete ići i sa decom od recimo 7 ili više godina, za obilazak će vam trebati nekoliko sati laganim hodom, sa pauzama za užinu i fotkanje.

Rajac Dobre vode
Pogled na Dobre vode

Nakon povratka iz šetnje, u Domu ne propustite odličnu domaću klopu, a moje preporuke su svadbarski kupus, pasulj i krofna – svima koji dolaze u Dom nadaleko poznata najukusnija krofna na svetu!

Rajac
Rajac
Rajac
Rajac
Rajac
Rajac
Rajac
Rajac
Rajac
Rajac
Rajac Suvobor
Pogled s vrha Suvobora
Rajac
Rajac
Rajac

© 2024 - Tamo Vamo - All rights reserved

© 2024 - Tamo Vamo - All rights reserved