PLANINARENJE & PUTOVANJA

Search

PLANINARENJE & PUTOVANJA

Uspon na Mali Vukan, Homoljske planine

Staza od manastira Gornjak do vrha Mali Vukan duga je samo 6km, ali na tako maloj kilometraži pruža planinarima uživanje u najrazličitijim krajolicima, kao i nekoliko prelepih vidikovaca na Gornjačku klisuru.

Raznovrsnost terena na putu do vrha najupečatljivija je osobenost uspona na Mali Vukan, pa ćete tako, planinareći ovom stazom, proći i kroz šumu, i preko prostranih livada, sve do kamenitih litica i grebena, sa koga puca pogled na druge vrhove Homoljskih planina i okolinu.

Do vrha Mali Vukan vodi nekoliko staza, a ova koju sam opisala u videu preporučuje se početnicima jer nema tehnički zahtevne deonice.

Iskusniji planinari možda najviše vole uspon na Mali Vukan preko grebena, stazom koja počinje kod česme Četiri lule.

Ipak, za savladavanje velikog kamenja, koje zahteva i pomaganje rukama prilikom penjanja, potrebno je malo iskustva i dosta spretnosti. Osim toga, na proleće i leto na grebenu može biti dosta poskoka koji se sunčaju na kamenju.

I opet ću napomenuti, kao što sam već rekla u videu o usponu na Ježevac – zmije nikada prve ne napadaju ljude, i nema velike bojazni od njihovog ujeda, ali neiskusne planinare koji se nisu susretali sa poskocima, ove zmije mogu da destabilizuju prilikom penjanja po stenama, posebno kada se za penjanje koriste i ruke, i osoba iz straha može da napravi loš potez i time ugrozi sebe.

Zato je za početnike najbolje da se drže ovog uspona kroz šumu, koji na više mesta pruža čarobne poglede na klisuru i manastir Gornjak.

Ako vam se dopao video ili želite da saznate više o homoljskim stazama, pogledajte i priču o Homolju na ovom linku.

© 2024 - Tamo Vamo - All rights reserved

© 2024 - Tamo Vamo - All rights reserved